De “Carbon hardloopschoenen” een hype of is het meer?

De “Carbon hardloopschoenen” een hype of is het meer?

Achtergrond van de Carbon Schoen

12 – oktober -2019 veranderde de hardloop wereld voorgoed. Eliud Kipchoge liep als eerste mens in Wenen de marathon onder de 2 uur. Daar had hij onder meer 41 gangmakers voor nodig en natuurlijk een paar carbon hardloopschoen!  Een hype was geboren.  Iedereen moest zo’n carbon hardloopschoen hebben want dan loop je veel sneller. Zelfs op de  nationale TV was het een hot item, bij Jinek zaten Dolf Janssen, Pim Bijl en Erben Wennemars,  die een pittige discussie hadden over de carbonschoenen. Is het wel eerlijk, loop je er nu echt sneller door?

Diverse merken van de Carbon Schoen en regelgeving

Bijna ieder merk heeft al een Carbon schoen: Asics, Brooks, Hoka One One, New Balance, Nike, Adidas en Saucony. De populairste carbon schoen is de Vaporfly van Nike.  Waarom? Omdat bijna elk wereldrecord in het afgelopen jaar is gelopen op deze schoenen. Eindelijk eens een mooie innovatie in de hardloopwereld zou je denken. De IAAF (internationale atletiek federatie) ging zich er mee bemoeien en deed onderzoek. Conclusie van het onderzoek? Het zou oneerlijke concurrentie zijn bij wedstrijden tussen atleten die de schoen wel hebben. Dankzij dit voorval van de IAAF zijn er nu verschillende regels opgesteld voor carbon hardloopschoenen. Zo mag de schoen niet hoger zijn dan 40mm, mag er maar 1 carbon plaat in de schoen zitten én moet de schoen al 4 maanden te koop zijn geweest, voordat hij in wedstrijden mag worden gebruikt. De vier maanden zijn namelijk nodig om de schoen voor iedereen toegankelijk te maken.

Oké, we horen je nu denken: Ik wil zo’n schoen! Maar voor wie is zo´n schoen nu eigenlijk geschikt?  Kan een beginner ook op een carbon schoen lopen? Dat is een vrij makkelijk antwoord: Ja, alleen niet ieder model is geschikt! De meeste carbon hardloopschoenen worden door wedstrijd lopers of hele fanatieke recreanten gebruikt. Sommige mensen beweren ook dat je pas echt effect gaat merken als je harder dan 15 km/h loopt. Volgens ons klopt dit ook. De Asics, Nike, New Balance, Brooks en Adidas schoenen vallen onder deze “ongeschreven regel”. Dit zijn namelijk schoenen die vooral tijdens wedstrijden worden gebruikt. Voor deze merken geldt dan ook dat ze erg licht en responsief zijn, maar ook een korte levensduur hebben. En dat brengt ons bij de nieuwe Hoka One One carbon X: Deze schoen is namelijk een uitzondering op dit rijtje! Hij is iets zwaarder dan de andere schoenen,  maar dat maakt hem wel slijtvaster. Dat maakt hem uitermate geschikt voor het lopen van een langere duurloop of interval training. Dat betekent dat de Hoka One One carbon X een meer allround schoen is dan ander carbon hardloopschoenen. Dat is dan ook de reden dat de schoen ook geschikt is voor een beginnende loper die totaal iets anders wil ervaren!

Voordelen van de carbon hardloopschoenen

Hoe werkt zo´n carbon schoen nu precies en wat zorgt voor het effect dat je echt sneller gaat lopen? Dat zijn twee dingen. Iedereen dacht in eerste instantie dat de Carbon plaat zorgde voor het effect van sneller lopen. Dat is niet helemaal waar. Het foam materiaal wat speciaal is ontworpen voor de Carbon X zorgt eigenlijke voor het effect van sneller of economisch hardlopen. De carbon plaat zorgt voor een ondersteuning en ligt als een soort lepel in de zool. Daarom heeft de schoen ook een enorme teen sprong ( de ruimte tussen de punt van de schoen en de grond) . Voor de meeste mensen zien de schoenen er dan ook niet uit door die super dikke zool. Die dikke zool heeft twee redenen:
– Ten eerste, moet het de 1 tot 1,5 mm carbon zool verbergen
– Ten tweede,  moet het foam materiaal juist dikker zijn waardoor je dus economischer kunt lopen. Tevens zijn de schoenen dankzij de dikke zool veel responsiever. De carbonschoen is daarom ook 80% economischer dan de standaard hardloopschoen.

Economischer hardlopen? Wat is dat?

Wat zegt die 80% economischer nou precies? Als je bijvoorbeeld 5 min per kilometer loopt,  dan loop je 12 km per uur. Trek je de Hoka  One One carbon X aan, dan kan het zo maar is zijn dat je 10 a 15 sec sneller loopt terwijl je energieverbruik en hartslag hetzelfde blijven. Denk je nou dat klinkt te mooi om waar te zijn? Maak een afspraak voor in de winkel en test de schoen!

 

 

Carbon Schoenen kopen bij Step One

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
 
 

Aanmelden nieuwsbrief


Product added!
The product is already in the wishlist!

Shopping cart

close