Verslag Annemieke – Marathon du Mont Blanc

Eind 2022 was de inschrijving voor deze loop in Chamonix, Frankrijk. Leuke uitdaging!

Jacco schreef zich in voor de 42 km (2500 hoogtemeters) en ik voor de 23 km (1680 hoogtemeters).  Voor beide afstanden moet je ingeloot worden. Hoe bijzonder dat wij allebei ingeloot zijn! Op het moment dat dit bekend was, zei Anne meteen: Dan doe ik ook mee. Zij op de 15 km, omdat ze 19 jaar is mag ze nog niet mee doen aan langere afstanden tot haar grote spijt.

In de maanden die volgen worden de kilometers weer uitgebreid en hoogtemeters opgezocht. Best lastig om die te trainen en ook best zwaar.

Ik had als tussendoel de Heuvelland Marathon op 18 maart 2023. (Maastricht-Vaals 42.2 km met 833 hoogtemeters). Dit doel werd met een grote glimlach gehaald. Maar dan ga je nadenken: de afstand in Frankrijk is een stuk kleiner, maar de meters omhoog een stuk meer… Ga ik dat wel halen? Kom ik als laatste over de finish? Twijfels, twijfels… Maar even later toch ook weer enthousiasme: gaaf toch om in de bergen te mogen lopen op een mooie, uitdagende route! Dus niet miepen, gewoon lekker doortrainen, komt vast goed. En zo niet, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Woensdag 21 juni 2023 komen we eind van de middag aan in Chamonix. Heerlijk weer, mooie omgeving. Hier worden wij heel blij van, hier willen wij heel graag lopen!

Op donderdag het startnummer ophalen, even over de trailbeurs met zoveel moois van zoveel mooie merken zoals Brooks en On running. Vrijdag even een rondje door Chamonix om te kijken waar mijn start zaterdag is, en waar Anne en Jacco zondag gaan finishen, welke bus we moeten nemen naar de start van Anne. In de avond leggen we alle spullen klaar voor de volgende dag.

Dan is het voor mij zover:

Zaterdag 24 juni 2023 om 8.00 uur vertrekt de eerste startgroep van 4 met o.a. de wedstrijdlopers voor de 23 km. Elke 10 minuten later vertrekt de volgende startgroep. Ik mag in de 3e groep vertrekken om 8.20 uur. Ik heb besloten om hetzelfde “eetschema” aan te houden als tijdens te Heuvelland Marathon. 3 liter Maurten (mixdrink 160) mee in mijn Nathan trailvest, en daarnaast voor elk uur een Maurten gel (met en zonder cafeïne). Dit is in principe genoeg maar voor de zekerheid heb ik ook nog een paar smoothies en shots van Powerbar en een Solid C reep van Maurten in mijn vest gedaan. Beter te veel dan te weinig mee…

Het begin van de route gaat geleidelijk omhoog en is goed te doen. Het loopt heel erg lekker en in no time ben ik op de helft van de route en staan Jacco en Anne in Montroc om mij aan te moedigen. Dit geeft een lekker gevoel. Het lopen gaat lekker en de benen voelen goed. Als we Montroc weer uitlopen, na de verversingspost, gaat het ineens behoorlijk steil naar boven! En het duurt lang… het hardlopen is veranderd in stevig doorwandelen voor de meesten. De ondergrond verandert ook steeds. Van grind, naar zand, naar heel veel, echt heel veel dikke wortels, naar hele dikke keien, naar gras, naar sneeuw… Wat ontzettend genieten is dit.  Het laatste stuk gaat vooral omhoog. Het eindpunt is namelijk bovenop een berg bij de Planpraz skilift. De route blijkt 24.9 km te zijn ipv 23. De hoogte meters 1733 ipv 1680. Rennend kom ik over de finish waar Anne en Jacco ook weer staan. Wat een fantastisch evenement! Het feit dat de medailles op waren en dat die worden nagestuurd maakt me op dat moment niks uit.

De volgende dag mogen Jacco en Anne. Jacco vertrekt om 8.00 uur, daarna ga ik samen met Anne naar haar startpunt. Die vertrekt nl om 10.30 uur. Beide lopen ook super, het is wel een stukje warmer dan de zaterdag. Beide eindigen in Chamonix. Ik sta eerst Anne op te wachten. Die belt onderweg. Op km 12 wou iemand haar voorbij waardoor zij haar enkel verzwikt. Ze belt met de mededeling dat ze waarschijnlijk iets later over de finish komt dan de voorspelde tijd. Gelukkig kan ze later toch nog wel hardlopend de berg af en finisht ze zelfs nog voor een hoop andere Franse jeugd. Haar 15 km bleek ruim 16 km te zijn en de hoogtemeters 1100 ipv 800.

Jacco komt een paar uur later binnen. 8 jaar geleden heeft hij deze marathon ook gelopen, maar door de warme omstandigheden is hij er toen door de organisatie uitgehaald. Het was niet verantwoord om door te lopen. Dit jaar dus een revanche. In de afgelopen jaren anders gaan trainen, veel meer op lage hartslag, veel meer trainen met eten en drinken onderweg (dat geldt voor ons alle drie trouwens). Dit heeft geresulteerd in het feit dat hij hem dit jaar wel uit heeft gelopen en dik binnen de tijdslimiet. Zijn afstand was 44.5 km ipv 42.2 en zijn hoogtemeters waren 2496 (die klopten wel enigszins).

Alle drie hebben we heerlijk gelopen op onze Hoka Speedgoat 5. Door het goede profiel hadden we goede grip bij het stijgen en dalen. Blijkbaar vinden meer mensen dat want heel veel deelnemers liepen op de Speedgoats!